Thursday, October 20, 2011

Supliciu, terapie alternativa 2

Astazi voi continua sa postez detalii din lucrarea mea "Supliciu, terapie alternativa", respectiv al doilea panou si cateva randuri pentru a va explica acest demers artistic.
"Pentru a ajunge pe cel mai scurt drum la destinaţie autorul trebuie să explice de la început natura titlului, să precizeze cărui domeniu aparţin termenii folosiţi.
Substantivul „supliciu” ţine în cazul de faţă de lumea plasticii în timp ce atributul „alternativ” este de

sine stătător. Termenul care cere o explicaţie este substantivul „terapie”, despre care cititorul trebuie să ştie de la început că nu are nici o legătură cu medicina, chiar dacă se va descoperii pe parcurs că autorul propune o metodă de vindecare.
Lucrarea de faţă reprezintă un demers propunând o întoarcere la naraţiune, folosind ca mod de reprezentare banda desenată.
Reprezentarea s-a nascut din nevoia primilor oameni de stabilire a unei legaturi cu lumea supranaturală, cu Divinitatea, ea constituind, în lipsa unui limbaj scris, singura modalitate prin care mesajul sacerdotului putea depăşii barierele lingvistice. Dar inaintea religiei arta a fost aservită primelor forme de magie, reprezentările plastice au constituit un sistem de codare, cheia imaginii reprezentate fiind în posesia iniţiaţilor.
Aceasta propunere nu constituie o tentativa de codare a imaginii, ea este demersul personal al autorului, o încercare de suprimare a demonului care gestioneaza grotescul din interiorul său. Asemanator unui procedeu ocult, lucrarea este artefactul asupra căruia trebuie să cadă vraja, blestemul in cazul in care adversarul a fost subestimat. Este reprezentarea adversarului pe care nu-l poate înfrange într-o luptă directă." (va urma)

Daca in primul panou a fost prazentata nasterea personajului, in cel de-al doilea era firesc sa reprezint macar o prima etapa a cresterii sale.
Detalii:
 
 
 
 





0 comentarii: