Thursday, January 13, 2011

Povestea unui cvasi-colaj

O lucrare a reusit sa se "strecoare" printre cele selectate initial pentru expozitia mea din 2009 "Retrospectiva v.0013"("Retrospectiva beta"). Este vorba despre lucrarea "Interior", una dintre temele de la facultate. Pe scurt, in lucrare e reprezentata o baie "scaldata" de intuneric :). In cada apare un schelet, probabil ca am ramas marcat de o secventa a unui film vazut in copilarie. Cum a ajuns scheletul in cada? Eu l-am pus acolo. De unde l-am luat? Dintr-o alta lucrare. Alte explicatii mai jos...
Lucrarea cu pricina:
Povestea scheletului din cada a inceput, normal, inainte sa il pictez.

Una din sechelele anilor de liceu, dar de care am reusit sa scap, a fost cea a procurarii "modelelor" pentru naturile moarte. Eu am fost destul de "norocos", iar in gasirea "modelelor" am dat si peste bucati din scheletul diferitor animale (o data am gasit un cal intreg... asta da "noroc") pe care le-am tot studiat si interpretat in mai multe randuri. Cum au ajuns a reapara in lucrarile mele? La un moment dat nu imi mai ieseau din minte niste fotografii cu scene ale Conflictului din Biafra. Cum altfel sa scap de asemenea bantuiri decat imortalizandu-le:
Ndoto Mabe (Cosmar) - 2003
Personajul rosu a fost de ajuns ca sa incep o serie de lucrari cu trimiteri la scheleti, din care acum va pot prezenta doar doua:
Scheletul omului iepure - 2004
Ultima din serie avea sa "continue" integrata in alta lucrare:

In "Interior" apare si o fereastra in care mi-am facut un mic autoportret. Mai jos, in ordine cronologica, sunt cateva dintre interpretarile mele pe tema autoportretului facute pana la momentul respectiv (2004).
Interpretarea autoportretului din 2001
"Fish eat fish" - 2003
Autoportret: Mancator de peste - 2004

4 comentarii:

Anonymous said...

Am gasit o greseala in text!!! '...si peste bucati din scheletul diferitor animale...' DIFERITELOR animale ;-)

LeeFelo said...

Multumesc, apreciez bunavointa Dvs.
Insa gasesc ca este o chestiune interpretabila, diferitor fiind sinonim cu diferiti (http://dexonline.ro/definitie/diferitor), si am sa pastrez formularea. Pe viitor am sa evit insa exprimarile ambigue.

Maia Martin said...

Stiu lucrarea din expozitia de atunci de la Atelier Sultana.
Ideea e buna, compozitia faina. As fi dus un pic mai deprate interpretarea suprafetelor, in sensul de saturare a culorilor. Dar pe vremea aceea, lucram cu totii mai mult in tempera sau in acril cu ...tehnica invatata de tempera. Asa ca stiu cauzele :) Imi place tot ceea ce am vazut aici.
Scheletul pe alb e fain tare.
Autoportretele au interpretare moderna (deformari, simetrii, asimetrii, tensiuni) si sunt asezonate placut cu un pic de satira si autoironie.
Bravos!

LeeFelo said...

Multumesc Maia!
M-am oprit si am zis sa o las pur si simplu in pace. Am deja o istorie intreaga de stricat lucrari incercand sa le fac mai "bune"...
Numai bine!