Wednesday, February 2, 2011

Cautare de personaj

Nu cred ca sunt singurul, dintre cei ce picteaza, care, impresionat de o imagine, concepe un raspuns ideilor sau emotiilor trezite de aceasta, fara sa se indeparteze prea mult de structura ei. Mai jos va prezint parcursul unui asemena demers. Am pornit de la fotografiile unui documentar gasit intr-o revista in 1997 sau 1998. Impactul acelor fotografii a fost suficient de puternic incat sa ma determine sa umplu caietele de cursuri cu zeci, sute de schite. Aceasta este lucrarea care a rezultat un an mai tarziu, in 1999:

Nu a fost singura pe aceasta tema sau cu aceeasi sursa de inspiratie, dar este singura care s-a pastrat, celelalte fiind ditruse datorita depozitarii inadecvate. Personajul se apropie de sfarsitul unui dans si de inceputul unei transe.
Tema a fost reluata in 2002. De acesta data ideea trecerii intr-o alta lume a fost inlocuita...
Ultima reluare a temei am facut-o folosind alta tehnica. Lucrarea nu se mai afla in posesia mea, iar fotografiile de care dispun nu sunt cele mai fericite...
Trecere/ Azali koleka - 2004
Aceasta este incercare de reconstituire a fotografiei de mai sus:
Trecere/ Azali koleka - 2004
(Cred ca am fost inspirat sa renunt, in lucrarile de mai sus, la  detalii "complicate" precum urechile...)
In anii urmatori am gasit o alta imagine care m-a impresionat si in a carei abordare am gasit o cale de a continua ideea, dar si personajul, trecerii. De data aceasta personajul este static:
Si a doua versiune:
Exista mai multe versiuni, unele sunt inca in lucru. Acest personaj al trecerii nu si-a terminat "gestatia" din mintea mea. Il veti reintalni, sper intr-o forma mult mai evoluata.

5 comentarii:

Maia Martin said...

Imi plac si aceste compoyitii si povestea! Mergi mai departe!
Scrii frumos si pictezi mai frumos!
Cu incredere, a ta, Maia

geomateo said...

mi-ar face placere sa comentez si eu, dar te asigur ca i-as rupe coloana baltii cu bata, asa ca ma limitez sa admir.

LeeFelo said...

@ Maia
Multumesc. Mi s-au cam adunat personaje in cap, dar nu stiu cand am sa reusesc sa le evacuez pictandu-le.
Oricum, mai au mult de stat pe acolo pana voi gasi o cale sa le esentializez asa cum reusesti tu cu cele care iti populeaza compozitiile.
@ Mateo
Multumesc.
Poate sa si sece balta, important este sa nu se rupa bata :). Toate intrebarile sunt bine venite. In plus, raspunsurile pot fi de mare ajutor (si) pentru mine.
Numai bine!

Maia Martin said...

Multumesc, Ovidiu!
Ti-am citit raspunsul in urma cu multe zile, dar mi-a ramas in minte.
Am fost placut impresionata de ce mi-ai spus. Nu am stiut niciodata daca iti place sau nu ceea ce fac, desi tu mi-ai mai spus si in facultate legat de unele lucrari ca iti plac. Intre timp am evoluat si eu si nu mai stiam perceptia ta!
Aceste cuvinte inseamna f mult pentru mine!
Te imbratisez si-ti multumesc, Maia

LeeFelo said...

Sa stii ca ma tot tin sa comentez la unele dintre postarile/lucrarile tale, dar trebuie sa imi fac putin curaj inainte, ai un parcurs foarte interesant din punctul meu de vedere si imi este din ce in ce mai greu sa imi formez o opinie.
Multumesc.